Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

10 DOLOG, AMIT MINDIG TUDNI AKARTÁL A HASCSÖKKENTÉSRŐL

2014. február 10. - ÉletmódCoach

 

1.      Mitől puffadhat fel a has?szexihasprogi3.jpg

 

Akár hiszed, akár nem, akár az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonaneműek is puffasztóak lehetnek a bennük lévő ballasztanyagok miatt, ahogy a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), a káposzta és a hagyma is veszélyesek. Utóbbiak nagy arányban tartalmaznak nehezen emészthető szénhidrátokat, melyek lebontásához nincsenek enzimek a szervezetünkben. Emésztés elősegítő lehet a zabkása, a lenmag, az útifűmag, az aludttej, a joghurt vagy a kefir. A jó emésztéshez az is hozzájárul, ha mindent alaposan megrágsz és bőségesen fogyasztasz folyadékot.

 

2.      Mindennap hasizmozom, mégis van zsír a hasamon. Mit csinálok rosszul?

 

Az, hogy a rendszeres hasedzés dacára mekkora zsírréteg marad a hason, az már az étrend függvénye. A sűrűbb hasazástól a hasizmod fejlődik, de a tudatos étkezés az, ami eltünteti a zsírréteget. Felejtsd el a zsiradékokat, a sült krumplit, a csipszet, a csokit és a süteményeket.

 

3.       Mennyi idő kell ahhoz, hogy látszódjon a hasedzés eredménye?

 

Ez egyénenként változó lehet, hiszen a hasi felesleg mértéke és más alkati sajátosságok is befolyásolják. Légy türelmes, ne várj gyors eredményt. A várva várt kockák megjelenéséhez minimum 8 hét kitartó edzés szükséges.

 

4.      Hogyan érhetem el, hogy garantáltan beinduljon a zsírégetés?

 

A zsírégetés nagyon szépen csengő fogalom, de akármilyen hervasztóan is hangzik, az ehhez szükséges folyamatok csak 30 perces, intenzív aerob mozgást követően indulnak be a szervezetben. A legjobb, ha a hasizom gyakorlatokat kardió-tréninggel kombinálod (futás, ellipszistréner, lépcsőzőgép, kerékpár, aerobik). Fontos, hogy zsírégető tartományban dolgozz, így ha eltökélt vagy, érdemes beszerezned egy pulzusmérő órát.

A zsírégető tartományodat így számolhatod ki:

Alsó határérték: (220-életkor) x 0,65

Felső határérték: (220-életkor) x 0,85

Az a lényeg, hogy a kapott értékek között maradjon a pulzusod.

 

5. Jobban apad a has, ha folpackkal vagy nejlonnal körbetekerem a hasamat?

 

Bár sokan teszik ezt a hatásfokozás reményében, nem igazán hatásos, mert csak a vízveszteséget növeli, a zsír viszont nem fog jobban égni tőle. Hatékonyabb, ha az edzés megkezdése előtt zsírégető- vagy vérkeringés-fokozó krémekkel kened be magad.

 

6. Lapos marad a hasam a hashajtók használatától?

 

A gyógyszertárakban kapható készítmények csak rövidtávon oldják meg a problémát. Mivel vízhajtó hatásúak, a szervezet ásványi só háztartását is megzavarják. Ennek következményeként bélrenyheség alakulhat ki, a has pedig nemhogy kisebb, inkább nagyobb lesz. Szóval ne folyamodj hashajtókhoz, inkább táplálkozz kiegyensúlyozottan és egészségesen!

 

7. Hogyan kell táplálkozni a hastalanítás során?

 

Óvakodni kell az egyszerű szénhidrátoktól (cukor, fehér kenyér), ezeket sovány húsokkal, hallal, zöldségekkel érdemes helyettesíteni.

 

8. Ha elhagyom a vacsorát, laposodni fog a hasam?

 

Azért, hogy reggel laposabbnak tűnik a has, a HGH hormon a felelős, amely alvás közben lép működésbe, első sorban akkor, amikor a szervezetünket nem foglalja le a kiadós vacsora emésztése. Időnként nyugodtan elhagyhatod a vacsorát, de ne tedd minden este!

 

9. A cukrot teljesen ki kell iktatnom az étrendemből?

 

Az édességek tápláljak a bélben lakozó élesztőgombákat, amely puffadáshoz vezethet. Tipp: ne vegyítsd a cukor és a ballasztanyagok fogyasztását, vagyis semmiképpen ne kend a mogyorókrémet a teljes kiőrlésű kenyérre. Külön-külön csipegethetsz belőlük.

 

10.  A stressz hatására tényleg nő a has?

 

Valóban nem tesz jót az alaknak az állandó feszültség. Ezért a kortizol nevű hormon a felelős, ami feszült lelkiállapotban leblokkolja a zsíranyagcserét, ezenkívül fokozza az édesség utáni vágyat. Emellett a szervezet a stressz hatására adrenalint és a noradrenalint termel, amelyek blokkolják az emésztést. Ha gyakran hatalmába kerít a stressz, érdemes feszültségoldó technikákat elsajátítanod!

eletmodtervezes.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr775808360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2014.02.11. 21:29:01

Az ajánlott pulzusszám-határértékeket furcsállom; kétlem, hogy nekem, akinek jellemzően 50 körüli a nyugalmi pulzusom, ugyanazok a paraméterek jelentik a zsírégető intervallumot, mint pl. a páromnak, akinek viszont 100-105 a nyugalmi pulzusa.
Szerintem inkább hihetőbb, ha a nyugalmi pulzushoz képest százalékarányosan adunk meg valami tól-ig adatot. Nem?

turbólyuk 2014.02.12. 07:48:25

@taxi33: A 100-105-ös "nyugalmi" pulzust megvizsgáltatta már?

ÉletmódCoach · http://eletmodtervezes.hu 2014.02.12. 07:55:50

Kedves taxi33!
A 100 körüli nyugalmi pulzus nagyon magas.
Ez a képlet az elfogadott a zsírégető tartomány kiszámításra, amelyben az életkor a változó adat.
Pulzusmérő órával ennél pontosabban is meghatározható, sőt azt is jelzi, ha kiesünk az edzéscélunknak megfelelő tartományból.

mildi 2014.02.12. 14:06:05

@taxi33: orvoshoz, de kurva gyorsan! 100 feletti nyugalmi pulzus, atyaég! bazz, engem addig gyógyszereztek, amíg 90 alá ment, és folyamatosan szednem kell :(
nem viccelek, az elmúlt 2 hétben 2x jártam meg az SBO-t tachycardiával, nem játék. olyan, mintha folyamatosan futna, ezt nem bírja a szív sokáig.
egyéb panasza nincs? remegés, fogyás, fáradékonyság?
menjetek orvoshoz, kérlek.
labor, szív uh, ekg a minimum.

ÉletmódCoach · http://eletmodtervezes.hu 2014.02.12. 14:13:57

Csatlakozva Mildihez: átlagos értéknek a 72 számít, emiatt a 100-105 már valóban aggasztó.

Idegi okok, például a stressz is lehet a pulzusemelkedés kiváltója, de akár pajzsmirigy-túlműködés, szívritmuszavar is állhat a háttérben. A kávé és a dohányzás sem segít a helyzeten.

Mindenképpen érdemes lenne kivizsgáltatni.

Shopping 2014.02.12. 18:20:42

lapos has???

Miért nem írja le végre valaki az igazságot???

Mert akkor nem lehet tablettákat eladni, meg jó pénzért tippeket adni.

Akkor:
Nem vagyunk egyformák--kvázi nincsenek egyforma tippek sem!

A baj az, hogy a kövérek, azokhoz hasonlítják magukat, akiknek genetikai adottságai miatt lapos a hasuk, ha híznak is, az nem egyből a hasukra megy.

Az "átlagos" testű embereknek a lapos has, egyféleképpen érhető el.
Megfelelő táplálkozás, + nincs fehérliszt, minimális cukor, és heti 5X1 óra fitness.
Ja, és majdnem kihagytam: lemondás,szenvedés, küzdelem.
De legalább lesz eredmény. :)

ÉletmódCoach · http://eletmodtervezes.hu 2014.02.12. 20:28:31

Shopping, ez a cikk inkább arról szólt, hogyan küszöböljük ki a tipikus hibákat, és azt sem állítom, hogy nálam a bölcsek köve.
Mint az a posztból is kiderült, nem vagyok a gyógyszerek híve, és a táplálék-kiegészítők sem érnek semmit életmódváltás nélkül.
Életmódot váltani viszont millió módon lehet, mindenkinek rá kell találnia a saját módszerére, én is erre biztatom az olvasókat ebben a blogban.
Igen, sok lemondás, sok sport, tudatos táplálkozás. De a legfontosabb, hogy lehet tenni a hasi elhízás ellen :-)

Első mohikán 2014.02.14. 14:35:36

@mildi: @ÉletmódCoach: Köszi az aggódásotokat, meglepődtem a gyors és segítőkész reakciótokon.
Szed rá pulzuscsökkentőt -nebivololt-, ezzel áll be 80 körülire. Viszont az egész családjának jellemzően ilyen magas volt mindig is a pulzusa és különösebb panaszuk -eddig- nem volt.
(Az én viszonylag alacsony nyugalmi pulzusom jelent valami kockázatot? Vagy ez még az elfogadható kategóriába esik? Illetve mi lehet az oka? /Már nem sportolok semmit, ráadásul ülök egész nap./)

ÉletmódCoach · http://eletmodtervezes.hu 2014.02.19. 12:10:16

@taxi33: szoktál tapasztalni gyengeséget, szédülést, mellkasi fájdalmat?
az alacsony pulzusszámnak egészséges embereknél a jó edzettségi állapot is oka lehet, bár te azt írtad, nem sportolsz :-)

Az alacsony pulzus rizikója, hogy a szív nem tud megfelelő mennyiségű oxigént eljuttatni a szervek felé.

Az 50 körüli pulzusszám tényleg nagyon alacsony, érdemes volna kivizsgáltatnod az okát.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása