Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

FOGYJ A BIORITMUSOD SZERINT!

2011. december 20. - ÉletmódCoach

A legújabb kutatások szerint éjjel is zsírt éget a szervezetünk, minden azon múlik, mennyi időt szentelünk a pihenésnek. Ha ez igaz, alakunk szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogyan készülünk fel az alvásra.

 

Már a nyolcvanas években bizonyítást nyert, hogy az öt vagy ennél kevesebb órát alvók könnyebben híznak, mint az éjszakai pihenésre többet fordító társaik. A kutatás rámutatott az alvásmegvonás és az étvágyat szabályozó hormonok kapcsolatára is, egyben feltételezte, hogy a keveset alvók többet esznek. Ráadásul aki napközben folyton fáradt, az kevesebbet mozog, szívesebben ül vagy heverészik a szabadidejében is.

 

Te melyik típusba tartozol?

Ahhoz, hogy ne zavarjuk meg az éjszakai zsírégetést - állítólag akár 100 gramm zsírt is elégethet a szervezetünk alvás közben -, tilos a késői órákban szénhidrátot fogyasztanunk. Ha az esti film alatt mégis édességet majszolgatnánk, megugrik az inzulintermelésünk, ami nagyjából öt órára blokkolja az alakunkra kedvező folyamatot.

A többi inkább a típusodon múlik, így nem árt kiderítened, hová húzol inkább.

- A Korán kelő típus korán fekszik és korán kel. Az ébredés utáni órákban érzi magában a legtöbb energiát, estére viszont kifejezetten lezuhan a teljesítménye.

Tippem: A reggelid fogyaszd el korán, az ebéded dél tájban, a vacsora pedig legkésőbb este 6 órára essen. Ha teheted, a testmozgásnak reggel vagy délelőtt áldozz.

- A Köztes típus hét közben kényszerűségből korán kel, ám a hétvégét legszívesebben átaludná. Fittsége nincs az órához kötve, bármikor képes a maximumot hozni.

Tippem: Reggel azt ehetsz, amit csak akarsz, de ügyelj rá, hogy legalább 3 órás szünetek legyenek a napi étkezéseid között.

- A Későn fekvő típusnak reggel valóságos kínszenvedés kimászni az ágyból. Ez az alulmotivált állapot egészen koradélutánig kitart. Ezután azonban megtelik energiával, a késő esti programok sem fárasztják.

Tippem: Reggelizz viszonylag későn (amikor már felébredt a szervezeted), az ebéd se legyen túl korán, leghamarabb 13 óra tájban, a vacsorádat pedig legkésőbb 20 óráig fogyaszd el. Ha edzésedet késői időpontra időzíted, utána már csak valami könnyűt (gyümölcsturmix, joghurt, saláta hússal, stb.) egyél.

Mindenkire érvényes, hogy az ebédet tanácsos 12 és 14 óra között elfogyasztani, mert ilyenkor fokozott a gyomorsavtermelés és az emésztés kiválóan zajlik. A zsíranyagcsere pörgető tréningre (kocogás, gyaloglás, aerobik, kerékpározás, stb.) ideális időpontot kínál a 17 órai kezdés, mert ebben az időpontban izmaink jól reagálnak.

Tippek az éjszakai zsírégetés fokozásához:

-          A reggeli legyen tápláló és szénhidrátban gazdag, ebédnél törekedj a változatosságra, vacsorára pedig inkább fehérjét fogyassz (hal, szárnyashús, sovány sajtok)

-          Teremts meg a körülményeket a pihentető alváshoz. Sötétíts be megfelelően, lefekvés előtt szellőztess ki, és ne zúgjanak gépek körülötted.

-          Próbálj meg minden este hasonló időben lefeküdni, és aludj legalább 7 órát egyhuzamban! Így lesz hatékony a zsírégetés!

-          A túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem csak az alakodnak árt, de aludni is rosszul fogsz tőle. Akármilyen kecsegtető is az ingyen pia a karácsonyi bulikon, csak mértékkel fogyaszd!

-          Felejtsd el az esti nassolást: a csoki, a csipsz és a süti magas glikémiás index-szel rendelkeznek, valamint serkentik az inzulintermelést, és ezáltal nyugtalan alváshoz vezetnek.

-          Ha este megéheznél, kortyolj el egy nagy pohár magnéziumban gazdag ásványvizet!

-          Másfél órával az elalvást követően kezdenek dolgozni a növekedési hormonok, amelyhez szervezeted a zsírraktárakból nyernek energiát. Minél korábban kezdődik ez a folyamat, annál több zsírt égethetsz reggelig.

 

2012 számodra is a változás éve lesz? Várlak december 27-én a Súlyvesztő Klub ingyenes tájékoztatóján!

Részletek: http://sulyveszto.blog.hu/2011/12/07/sulyveszto_orak_kostolj_bele_a_valtozasba#more3444437

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr383477079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása