Az adventi időszak már a kísértések jegyében telik. A veszélyzónát leginkább a gazdagon megrakott svédasztal jelenti, hiszen minél nagyobb a választék, annál könnyebben túlesszük magunkat. Nem szeretnéd gyarapítani a súlyodat? Válogass körültekintően!
Egy felmérés a nők számára az ünnepi dőzsölés időszakában is fontos az alakjuk megőrzése – csaknem 50 százalékunk válaszolt így, míg a férfiaknak mindössze 34 százaléka. Sokan pedig azzal igyekeznek csitítani a bűntudatot, hogy január elsejével nagy életmódváltásba kezdenek. Addig azonban mindent szabad. Később arról is írok majd, melyek a hatékony felkészülés ismérvei, most azonban ahhoz adok tippeket, hogyan NE gyarapítsd kilóidat az ünnepi asztaloknál.
Kenyereskosár: Az üres gyomor telítő anyaga, amelynek tartalmától - a zsemléktől, a kenyérszeletektől és a péksüteményektől - gyors éhségcsillapítást várunk. Vigyázat! Ha még a főétkezések előtt teletömöd magad, később nagyobb önkontrollra lesz szükséged. A telített szénhidrátok alattomosan garázdálkodnak a szervezetben, ezért ha teheted, keresd a teljes kiőrlésű változatokat, vagy egyszerűen hagyd ki a kenyérfalatokat.
Salátás zóna: A salátafélék, a paradicsom és az uborka szabad utat kaphatnak. Ha viszont inkább tésztasalátával, illetve a sok burgonyát, sajtot vagy húst tartalmazó salátával pakolod meg a tányérod, bizony ügyelned kell a kalóriákra. Az önteteket ne locsold, inkább csepegtesd, és a majonézes változatokkal szemben részesítsd előnyben a Vinaigrette típusú mártásokat (amelynek olívaolaj, borecet, reszelt uborka és vöröshagyma adja az alapját). Még a joghurtos öntet is komoly kalóriabombát jelenthet!
Mártogatni valók: Az ehhez használatos szeletelt zöldségek elsőre teljesen ártalmatlannak tűnnek. És tényleg azok – ha nem úsznak az olajban. Tehát éljen a nyers zöldség!
Füstölt halak: Horgássz ügyesen! A pisztráng, a makréla, a lazac és társaik jódban és Omega-3 zsírsavakban gazdagok, ezért bátran fogyaszthatsz belőlük. A tormával azonban csínján kell bánnod! Ne feledd, még mindig csak az előételeknél jársz, és ha eddig mindent végig kóstoltál, jobb, ha a főétkezés után kihagyod a desszertet.
Levesek: Inkább a hígabb, átláthatóbb levelesekből merj, amelyek kiváló éhségcsillapító hatásúak. A krémlevesek kedvelőinek viszont érték a mérték, ha még további fogásokra fenik a fogukat.
Főétkezés: Elérkeztél ahhoz a ponthoz, ahol érdemes átgondolni, hogy eddig miből és mennyit ettél. Légy körültekintő a köretekkel: jobb, ha a sült krumpli, az olajban tocsogó tepsis burgonya, a krokett és a rösti - magas kalóriatartalmuk és nem túl kedvező glikémiás indexük miatt piros lámpát kapnak. Nem kell viszont ellenállnod a petrezselymes krumplinak, a rizsnek és a párolt zöldségeknek.
Szószok: Kecskére káposztát? Igaz ugyan, hogy még a sültek is jobban csúsznak, ha nyakon öntik őket egy kis szósszal. Ezzel nincs is baj, de kevésbé kímélő az étel, amennyiben elmerül a szószban.
Gyümölcstál: A friss gyümölcsök nem hiányozhatnak egy gazdag büfé kínálatából. Az ananász, a dinnye, a narancs, a szőlő, az eper vagy a málna (és társaik) nem csak egészségesek, de kevés kalóriát is tartalmaznak, emellett sok C-vitamint és értékes növényi anyagokat juttatnak a szervezetbe.
Desszertek: Ki akarná megvonni az édes falatokat magától? Az viszont nem árt, ha körültekintően választasz! Szuperhizlaló: a tiramisu, a somlói galuska és a karamell. Könnyű és mégis finom: a gyümölcsös krémtúró és a puding.
Fagylaltok: Mire idáig eljutsz, valószínűleg már csak a szemed kívánja a finomságokat. Ha még sem akar ellenállni, válaszd a gyümölcs-szorbettet, aminek magas a gyümölcstartalma, ugyanakkor csak kevés cukrot és kalóriát tartalmaz. Viszont el a kanállal a csoki, a mogyoró, a karamell, a sztracsatella és a tojáslikőrös fagyitól!
Sajttál: A végső döfés… A sajtot inkább az előételek sorában fogyaszd, ne pedig a desszertet követő nassolásként. Elrettentésül:
Tippjeim túlevés ellen
- A parti kezdete előtt néhány órával már csak csipegess! Jó éhségcsökkentő lehet a müzli szelet vagy egy kis gyümölcs. Fontos, hogy ne érkezz üres gyomorral az eseményre, mert kevésbé fogsz tudni tudatosan választani.
- Nagy csáberőt jelentenek a karnyújtásnyira lévő kedvencek. Ha vigyáznál az alakodra, ne kóstold végi őket. Tartsd be most is (mint a hétköznapokon): főfogásból egy elengedő! Ne fordulj többször a megrakott húsos tányérral! Minél nagyobb a választék, annál könnyebben túlesszük magunkat.
- Ebédidőben kicsit megengedőbb lehetsz magaddal, mint vacsora idején. Míg a déli órákban a garnélarák és a desszert is lecsúszhat, este már jobban meg kell gondolnod!
- A választásnál inkább azokat az ételkülönlegességeket részesítsd előnyben, amelyekkel egyébként ritkán találkozol.
- Nem szabad lebecsülnöd az italok kalóriaértékét sem! Különösen a tejszínt és tojást tartalmazó koktélok jelentenek veszélyt az alakodra, valamint a szénsavas üdítők.
- Ha szeretnél desszertet enni, előtte ne egyél végig mindent – előétel, leves, főétel hármasból mondj le legalább az egyikről. Valamit valamiért…
- Kerüld a túl sok zsiradékot és az üres szénhidrátokat - vagyis azokat a magas energiatartalmú élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak a szervezet számára fontos tápanyagokat!