Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

A VÁLTOZÁS SZAKASZAI

2013. október 07. - ÉletmódCoach

change.jpg

 

James O. Prochaska pszichológiaprofesszor és csapata több ezer olyan ember történetét dolgozták fel, akiknek önerejükből sikerült változtatni. Elemzésük során arra jutottak, hogy a változás nem elsősorban az akaraterőn múlik, hanem egy folyamat különböző szakaszaiban bontakozik ki.

A siker nem könnyű adomány, hiszen a legtöbben meginognak a folyamat valamelyik pontján és visszatérnek a fontolgatáshoz. A sikerrel leszokó dohányosok például arról számoltak be, hogy három-négy kísérlet előzte meg a valódi áttörést.

Ha tudod, melyik szakaszban vagy éppen, hatékonyabban dolgozhatsz a célkitűzéseden:

 

-          A fontolgatás előtti szakaszban lévőknek még nincs szándékukban változtatni. Bár környezetük világosan látja, mi a gond, ők tagadják, hogy baj lenne. (gondoljunk csak az alkoholfüggőkre vagy a súlyosan elhízottakra) Általában nem magukban, hanem a mindenki másban látják a hibát, ugyanakkor gyakran elcsüggednek és reménytelennek látják a helyzetüket.

 

-          A fontolgatás szakaszában lévők már szeretnék felszámolni a megrekedtség érzését, és elkezdenek gondolkodni a megoldáson. Gyakran tudják, merre kéne indulniuk, de a változás iránti igényük még nem alakul tetté. (A leszokni vágyó dohányosok gyakran két évet is eltöltenek ebben a szakaszban.) Nagyon jellemző a motiváció erős hullámzása is.

 

-          A felkészülés szakaszában már felvállalják a változási szándékukat a környezetük felé. Pl.: „Holnaptól kevesebbet eszem.” Cselekvési tervet dolgoznak ki, megjelenik a várakozás és a tudatosság, de ez még nem garancia arra, hogy készek akcióba lépni. A kutatók arra jutottak, hogy akik átugorják ezt a fázist, azok csökkentik a siker esélyét.

 

-          A cselekvés szakasza az új életvitel első fél éve, az itt járók már bevezették a környezetük számára is érzékelhető változásokat az életükbe, és megtették azokat a lépéseket, amelyekre felkészültek. Itt van igazán szükség elköteleződésre és energiára, valamint annak tudatosítására, hogy lemondásaikért cserébe az új élet a jutalom.

 

-          A fenntartás fázisban kell megszilárdítani a sikereket. Ne gondoljuk, hogy itt már hátradőlhetünk, hiszen nagyon sokan esnek vissza ebben a szakaszban.

 

-          A befejezés szakaszában már nem hat ránk csábítóan a régi szenvedély vagy probléma, töretlen a bizalmunk abban, hogy nem esünk vissza. Megnyertük a csatát, tehát kiléphetünk a változási ciklusból.

 

És te hol tartasz most?

Mire lenne szükséged ahhoz, hogy a következő szakaszba lépj? Hogy fontolgatóból felkészülő, vagy felkészülőből cselekvő légy?

Az életmód coaching segíthet abban, hogy kiderítsük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr205555264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása