Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

GYIK - AMIT MINDEN ÉLETMÓDVÁLTÓ TUDNI AKAR

2013. június 17. - ÉletmódCoach

tumblr_mhx5byN4ka1s5r9uzo1_500.jpg

Néhány nappal ezelőtt a Nők Lapja Életmódváltó versenyén coachingoltam néhány indulót. Nem ez az első verseny, amelyben háttérmunkásként részt veszek, de ez az első, ahol életmódváltó programként fut a megmérettetés, amit csak üdvözölni tudok. Kezdetben általában ugyanazok a kérdések foglalkoztatják a résztvevőket. Most csokorba gyűjtöttem ezeket, hogy te is egy reálisabb, és talán rózsaszínűbb szemüvegen keresztül szemlélhesd a nem mindig zökkenőmentes változás folyamatát.

1.      Hogyan tarthatom fenn a lelkesedésemet?

Az életmódváltásod során nem csak a testi, a lelki állóképességedet is tréningezned kell! A kezdeti elszántság az első komolyabb akadályoknál kezd alább hagyni, főleg, ha nem kapsz elegendő megerősítést arra vonatkozólag, hogy jó úton jársz (erre még a 6. kérdésnél bővebben kitérek), vagy nem a remélt (rész)eredmény késlekedik.

Fel kell készülnöd a bukkanókra, a nehezebb időszakokra is, amikor nem lesz könnyű az új szabályok szerint játszanod. Éppen ezért fontos, hogy hizlaló, közérzetromboló szokásaidat (ülő életmód, éjszakai evés, túl sok nasi, stb.) fokozatosan cseréld ki a célodat támogató szokásokra, és ne akard egyik a napról gyökeresen felforgatni az életviteledet. Ez túl nagy kihívás lenne a szervezetednek, ráadásul a gyors fogyásnak hamar meg lesz a böjtje: amilyen gyorsan távoztak a kilók, olyan gyorsan vissza is jönnek.

Fontos, hogy a tudatos étkezés és a rendszeres testmozgás mellett a harmadik pillérnek is figyelmet szentelj: tanuld meg lelkesíteni, motiválni önmagad! Ennek alaptétele, hogy jó kapcsolatot alakíts ki a testeddel. Egyszerűbben fogalmazva: szeresd meg magad a változásodban, és eltűnnek az akadályok...

2.      Hogyan álljak ellen a kísértéseknek?

Ha valaki azt mondja neked, hogy a legenyhébb lemondás, szenvedés nélkül át tudod alakítani a tested és a gondolkodásod, ne hidd el neki! Bizony a változásodnak is meg kell fizetned az árát!

Az elméd azonban idővel ráhangolódik az új szokásaidra, ehhez azonban minimum 6 hétre van szükséged.

Mindenkinek más a gyengéje. Valaki az édességnek nem tud ellenállni, mások a frissen sült tészták illatától csábulnak el.  A versenyben induló egyik lány például a pogácsákat emelte ki, amiből tetemes mennyiséget képes elfogyasztani. Azt javasoltam neki, hogy mielőtt rávetné magát a pogira, gondolja át, mi mással tudná kiváltani azt az örömérzést, amit ez az élelmiszer okoz neki? Egyszerűen nézzen el a pogácsa felett és emelje tekintetét a célra! Az életmódváltás hosszú távú befektetés, ami csak akkor térülhet meg, ha nem váltjuk úton-útfélen rövidtávú örömökre (lustálkodás, nasizás), amelyek egyáltalán nem támogatják a célunkat.

Nos hát, mielőtt kísértésbe esnél, gondold át, mi is az, amiért hajlandó vagy lemondani a kihágásról? Hangsúlyozom, hogy az sem jó, ha az életmódváltás lemondások sorozata, itt is fontos az egyensúly. Én senkit sem tiltanék el teljesen a kedvenc ételeitől, időnként egy-két kocka csoki is belefér, ha ismered a mértéket és tudod, hogyan kompenzáld a pluszkalóriákat. Például egy kis mozgással!

3.      Rövid vagy inkább hosszabb távú célokat tűzzek ki?

Ez nagyon egyénfüggő. Van, akit a távoli metacél motivál inkább, másoknak közelibb, megfoghatóbb igazodási pontok kellenek. Egy biztos: minden részállomásnál, részsikernél jutalmazd meg magad valami aprósággal!

Akár a rövidtávú, akár a hosszú távú célokban mozgatnak téged, tudd és lásd, hogy mit szeretnél elérni! A vágyott kép élesítéséhez segíthetnek hozzá a különböző képmontázsok, relaxációs és vizualizációs gyakorlatok.

4.      Mit sportoljak?

Különösen azok számára jelent ezt komoly dilemmát, akik az utóbbi években egyáltalán nem mozogtak. Elsőként arra térnék ki, mit ne sportolj. Jelentős súlyfelesleggel semmiképpen se vágj bele a nagy ütődéssel járó mozgásformákba (futás, tenisz, sztep-aerobik, lovaglás, labdajátékok, stb.), kezdd inkább egy orvosi kivizsgálással, ahol behatárolhatják, mi az, ami nem árt neked.

A megfelelő sport kiválasztásánál érdemes gyermeki éned ösztönösségét segítségül hívni, és feltenni a kérdést: mi az, amiben kisiskolásként örömödet lelted, amiben valaha sikerélményeid voltak? Támpontot adhat az is, hogy milyen sportokat nézel szívesen a tévében, kikre nézel csodálattal.

A sportválasztásnál nagyon fontos, hogy ne szomorú kötelezettségként, hanem egy olyan remek lehetőségként tekints rá, amely hozzásegít a vágyott alakhoz. Ahhoz, hogy jó legyen a célban, az utat is tedd élvezetessé!

5.      Mikor sportoljak?

Ha valódi eredményt akarsz, akkor egy biztos válasz van: rendszeresen! Ez azt jelenti, hogy lehetőleg heti három alkalommal, de legalább kétszer szakíts időt rá. Minden edzésnapot kövessen pihenőnap (pláne kezdetben), hogy a szervezetednek maradjon ideje a regenerálódásra.

Vedd figyelembe a belső órád működését is, illetve a szokásos időbeosztásodat, hogy áttekinthesd, reggel, este, vagy késő délután, esetleg inkább napközben tudnád beilleszteni az edzéseket.  Ehhez adhat támpontokat ez a korábbi cikkem is.

6.      Hogyan tegyek szert támogatókra?

Életmódváltó elhatározásod mások előtti felvállalása fontos mérföldkő. Aki például versenybe száll másokkal, ezzel rögtön nyílvánossá is teszi a célját. Sok reménybeli életmódváltó azonban korábbi kudarcaiból tanulva sokáig nem mondja ki még a közvetlen környezetében sem, hogy ő bizony mostantól más szabályok szerint él.

Sokszor voltam már szemtanúja annak, hogyan húzzák egymást az együtt változtatók. De ha nincs is éppen hasonló célokkal senki a környezetedben, internetes fórumokon, vagy a tágabb környezetedben biztosan találsz olyanokat, akik már sikerrel vették a hasonló akadályokat. Bárki a szövetségesed lehet, aki támogatni tud a nehezebb időszakokban, ugyanakkor elég szigorú ahhoz, hogy megóvjon a kilengésektől, vagy attól, hogy egyetlen hiba miatt feladd az egészet. Ez a személy lehet a párod, egy barátod, kollégád, sporttársad, az edződ, a coachod, stb.

Ne tartozz azok közé, akik egy elhibázott nap után hátat fordítanak a célnak és logó orral visszaballagnak a rajtvonalhoz. Nézz előre és menj tovább!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr835365476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása