Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

SZERETETNYELVEK AZ ÉLETMÓDVÁLTÁSBAN

2013. június 05. - ÉletmódCoach

12298394_s.jpg

 

Gary Chapman szeretetnyelveinek ismerete az életmód-változtatás folyamatában is hasznos lehet. Azonosítsd be a sajátodat, és máris megkapod a választ, hogyan jutalmazhatod és motiválhatod magad tovább, ha sikerrel vettél egy újabb akadályt.

A házassági tanácsadás gurujának tartott Gary Chapman ugyan a kapcsolatok aspektusából dolgozta ki az öt szeretetnyelvet, ám a motivációd fenntartásához is fontos fogódzót adhatnak.

Ne feledd, ha üres a szeretettankod, önmagadhoz sem tudsz jó lenni!

1. Elismerő szavak

Egy kedves szó akár napokra felduzzasztja az önbizalmat. Senki sem ismeri el eléggé az erőfeszítéseidet? Ne érezd úgy, hogy nem méltányolnak, mert elképzelhető, hogy a környezeted azt tükrözi vissza, hogy te is túl szűkmarkúan bánsz magaddal, ha dicséretről van szó, esetleg folyton (és tudattalanul is) is visszavered a kedvességet. Gyakran az tart vissza minket mások méltatásától, hogy azt gondoljuk, nagyon is tisztában van az eredményeikkel és azzal, mit váltanak ki belőlünk, ám ez koránt sincs így! Egy szó, mint száz, bátran adj visszajelzéseket másoknak. Például dicsérd meg a sporttársadat az öltözőben a látványos fogyásért, meglátod, jól fog neki esni és nyitottságért cserébe nyitottságot kapsz majd.

2. Minőségi idő

Úgy érzed, több élményre lenne szükséged, de többnyire másoktól várod, hogy kiszínezzék a napjaidat? De hiszen ezt te is megteheted! Fejezd ki önmagad iránt érzett tiszteleted azzal, hogy kényeztető programokat iktatsz be a dolgos mindennapokba. Lefaragtál egy újabb kilót? Irány a barátnőddel egy hangulatos teázó vagy salátabár, ahol végre kipletykálhatjátok magatokat. Ne sajnáld az időt az ilyen feltöltő programoktól, hiszen az erőd véges, és ha folyton a kötelezettségeknek élsz, szép lassan elfelejted, milyen igazán, a pillanatba feledkezve együtt lenni másokkal és önmagaddal.

3. Ajándékozás

Feláll a szőr a hátadon attól, amikor valaki sablonos muszáj-ajándékkal próbál kedveskedni neked? Bizony-bizony, a megfelelő ajándék kiválasztásához ismernünk kell a másikat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a forintban mérhető érték mellékes tényező. A valódi mélységet az jelenti, amit a lelkednek ad az adott dolog. És ami a legjobb benne: nem kell különös alkalomra várni, önmagadat is meglepheted valami aprósággal, így gyarapítva önszereteted tankját. Válogass a kuponos oldalak kínálataiból, ahol rengeteg kényeztető kezelésre, szórakozási lehetőségre bukkanhatsz. Villámtipp: vásárolj egy színes életmód magazint, amelyből ötleteket meríthetsz és megerősítéseket kaphatsz arra, hogy jó úton jársz! A könyvkiárusítások is valódi paradicsomot jelentenek. (Mivel én valóságos magazin- és könyvfüggő vagyok, nekem ezek mindig bejönnek.)

4. Szívességek

Kisgyerekes anyukáktól hallom gyakran, hogy képtelenség beiktatni a mozgást a hétköznapokba, hiszen nincs kire bízni a gyereket. A találékonyabbak azonban egymás gyermekeire vigyáznak, hogy a szabad kapacitású anyuka 1-2 óráig a saját kedvtelésének hódolhasson. Te is úgy érzed, több segítségre lenne szükséged a testi-lelki kiteljesedéshez? Gondold át, ki hol lehetne a segítségedre? Kérd meg a párod, hogy vásároljon be helyetted a vacsorához, és a munkahelyeden is próbáld bevinni a köztudatba, hogy hétfőnként edzeni/jógázni/meditálni (stb.) jársz. Ahogy én is, úgy Chapman doktor is őszinte híve a listáknak. Vesd papírra, milyen szívességeknek örülnél, a konkretizálásuk segít abban, hogy kéréssé formáld őket!

5. A testi érintés

Számos kutatás támasztja alá, hogy azok a csecsemők, akiket gyakran ölbe vesznek, érzelmileg egészségesebb felnőtteké válnak. Biztosan te is ismersz olyan embert, aki beszéd közben szívesen ér másokhoz, és teljesen természetesen simogatja meg a karod, vagy verdesi biztatóan a hátad. Ha úgy érzed, ez az, ami igazán energetizál téged, akkor bizonyára a testi érintés a szeretetnyelved.  Ha párkapcsolatban élsz, légy kezdeményező, bújj sokat a párodhoz, légy kezdeményező a szexben! (Az alakváltozás általában a libidónak is kedvez.) A testmasszázs és a különféle érintésterápiák is célt érnek!

Íme, néhány pontosító kérdés a szeretetnyelved maghatározásához:

-          Mikor érzed legjobban, hogy mások szeretnek?

-          Mit kérsz leggyakrabban másoktól? Melyik szeretetnyelv hiánya érint a legfájdalmasabban? (Sérelmeid rávilágíthatnak belső szükségleteidre.)

-          Te hogy fejezed ki a szereteted? (Chapman doktor szerint a legtöbb ember azt adja, amit ő maga is kapni szeretne.)

-          Gondolj az „Igaziról” alkotott képedre, mert sokat elárulhat arról, melyik szeretetnyelv áll hozzád a legközelebb!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr25345728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása