Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

ITT A TAVASZ! HASZNÁLD KI AZ EREJÉT!

2013. április 11. - ÉletmódCoach

spring-colors.jpg

 

A hosszúra nyúló tél után jót tesznek a lustán elterülő napsugarak. Kiváló időszaka ez annak, hogy fellélegezzen a lelked és megújuljon a tested. Íme néhány nyomós indok arra, miért használd a tavasz energiáját az alakformáló terveidhez.

 

A leghidegebb hónapokban rövidek a nappalok és végtelen hosszúnak tűnnek az éjszakák. A hangulatra a borús ég, a zimankós reggelek és hideg esték is hatnak, főleg ha közben már áprilisnál járunk a naptárban. A pocsék időjárásban este már csak nehezen mozdulunk ki, és sokkal kevésbé érezzük attraktívnak magunkat, mint az enyhébb időjárású hónapokban.

A természet szüntelen körforgásban éli ritmusát. A tavasz a virágba borulás és az ígéret ideje. Kiváló időszak új tervek szövésére, külső-belső lomtalanításra, böjtre. Ha képes vagy megélni ezt a változást, több energiád marad arra, ami számodra örömöt okoz!

 

Vége az örökös fáradtságnak!

Télen megnő az alvásigényünk, mintha a hideg idő elszívná az energiánkat. De hiába alszunk többet a megszokottnál, mindig fáradtnak érezzük magunkat. Ezért a melatonin hormon a felelős, melyet az agy tobozmirigye termel fényadagunk csökkenése miatt. A tavasz beköszöntével viszont csökken a melatonin termelődés, feltöltődnek lemerült energiatartályaink és máris sokkal könnyebben vesszük az akadályokat. Éppen ezért ideális időszak ez arra, hogy átgondold, mire lenne szükséged ahhoz, hogy teljesebbnek, fittebbnek, boldogabbnak érezd magad! Hagyd, hogy felszabaduljanak a kreatív energiák, keress egy helyet a természetben és ha szükségét érzed, írd össze vagy mondd fel a telefonodra, mi mindenre vágysz és hogyan fogod megvalósítani!

 

Vége a lehangoltságnak!

A hideg hónapokban még korábbi rutinfeladataink is megterhelőnek tűnhetnek. A téli depresszió leginkább a 20-40 éves nőket érinti egyébként. Pontos okát még a kutatók sem ismerik, annyi biztos, hogy ez is a fényhiánnyal és az agy kémiáját érintő változásokkal függ össze: kialakulásáért a melatonin és szerotonin egyensúlyának felborulása a felelős. Tavasszal könnyedén bekövetkezik a spontán gyógyulás, a növekvő szerotonin-termelés jóvoltából érzelmeink is felerősödnek, így azt is jobban érzékeljük, így az érzelmeink is remek iránytűként szolgálhatnak a megfelelő lépések kiválasztásában.

 

Vége az evési rohamoknak!

A fokozott étvágy és az öngyógyításnak szánt csoki nassolás ugyan fokozzák az agy szerotonin termelését, viszont tüchtig kis zsírpárnák képében ütnek vissza. Tavasszal általában önmagunktól is tudatosabban kezdünk táplálkozni, és a jobb hangulatunknak köszönhetően kevésbé érezzük megterhelőnek a szigorúbb étkezési programot és a testmozgást. Úgyhogy kezdj bátran életmódváltásba, a napsütéses délutánok és a langyos esték kárpótolnak majd a lemondásokért. (Persze a legjobb, ha nem is fogod fel lemondásnak az új szokásaidat.) 

 

Vége a fényhiánynak!

A fényhiányt a hideg hónapokban a zárt terek fénycsövei sem tudják pótolni. Míg télen a kinti fényerősség 5000 lux körül mozog, addig egy verőfényes tavaszi napon ennek akár triplája is lehet. És hogy mindezt magunkba szívjuk, elegendő napi fél órát eltölteni a szabadban! Én is erre biztatlak: sétálj, kocogj, kerékpározz, görkorcsolyázz, lovagolj, játssz labdajátékokat. Természetesen a kültéri sportok remekül kombináhatóak a beltériekkel is, így azokról sem kell lemondanod.

 

Vége a mozgáshiánynak!

Sokan télen egyszerűen felfüggesztik a sportolást, mert munka vagy tanulás után már hazavágynak a jó meleg szobába. A jobb idő beköszöntével viszont nagyobb lelkesedéssel vágnak neki a testmozgásnak, amely hangulat- és közérzet javítás szempontjából is kiváló. A Harvard Medical School kutatásai szerint heti háromszor 30 percnyi sportolás hatása felér az antidepresszáns tablettákéval. És még mellékhatása sincs – no persze az eleinte jelentkező izomlázat leszámítva…

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr185216739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása