Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

ÖNBIZALMAD ELLENSÉGEI 1.

2011. december 06. - ÉletmódCoach

Egy sikeres fogyókúra elengedhetetlen feltétele az önmagadba vetett hit. Számolj le önbecsülésed legnagyobb ellenségeivel és tegyél szert imponáló magabiztosságra!

A következő bejegyzések olvasásával egy önbizalom-turbózó gyorstalpalón vehetsz részt. Nincs más dolgod, mint felismerni a saját „mumusaidat” és leszámolni velük.

 

1. AZ ELSŐ ELLENSÉG: A TÚLTERHELTSÉG

 

Egész nap lótottál-futottál, mégsem értél a dolgaid végére? Képtelen vagy behozni magadat, miközben egy végtelen hosszúságú tennivalólista lebeg a szemed előtt?

Ahelyett, hogy örökös szemrehányásokkal bombáznád magad a dekoncentráltságod miatt, és azon őrlődnél, hogy mások bezzeg kijönnek az idejükből, a pénzükből, lefogynak, szerelembe esnek (satöbbi), te meg megszakadsz, és mindezek ellenére sem érzel elégedettséget, gondolkodj el azon, vajon elég jó vagy-e önmagadhoz? Meglehet, hogy a túlpörgésben egyszerűen nem marad erőd arra, hogy elégedettséget érez, hiszen az állandó lelkifurdalás megfoszt attól, hogy erőt és határozottságot sugározz. Ellenben szinte üvölt rólad, hogy legszívesebben lecserélnéd az életedet egy másikra, amelyben karcsúbban, közkedveltebben, boldogabban élhetnél. Itt az ideje, hogy elhallgattasd rossz lelkiismereted!

 

 

 

 

Mit kell tenned?

·         Először is felejtsd el a "mindent vagy semmit" gondolkodást! Ne ess abba a hiába, hogy ha valami nem úgy sül el, ahogy elképzelted, azonnal magadat marcangolod: "semmire sem vagyok jó...". Ráadásul ebből gyakran önbeteljesítő jóslat válik, és még nehezebb lesz megbirkóznod a kihívásokkal.

·         Ne hidd azt, hogy tudod, mit gondolnak rólad mások. Mi lenne, ha a nagy beleérző képességed inkább a saját javadra fordítanád? Ahelyett, hogy a másikat kezdenéd analizálni, állj ki inkább önmagadért, és légy egy kicsit engedékenyebb magaddal szemben!

·         Ismered a mondást: nem lehet egy fenékkel egyszerre... Ha túl sok cél lebeg a szemed előtt, az erődet is felaprózod. Vesd papírra őket, és szelektáld ki, melyek kapjanak hangsúlyt a közeljövőben.

·         Ne hagyd magad befolyásolni, csak inspirálni! Rengeteg ötletet meríthetsz abból, mások hogyan oldják meg a problémáikat vagy teszik szebbé az életüket. A jó megoldásokat ellesheted, de ezen felül a saját életeden kell dolgoznod, vagyis az irigykedéssel csak az energiádat csapolod.

·         Ne csak a körülményeket okold rossz érzéseidért és "sanyarú sorsodért", inkább bánj magaddal kevésbé kategorikusan! Vagyis felejtsd el a "vagy-vagy" gondolkodást. (Vagy diétázom vagy kövér leszek, vagy mindenki szeret, vagy nem szeret senki, stb.) Ugye ismerős? Az életed te irányítod, és nem csak két lehetséges megoldás létezik!

 

2.      A MÁSODIK ELLENSÉG: A TÚLZOTT SZERÉNYSÉG

 

Már a kislányoknak megtanítják, hogy a szerénység igazi erény. Ám felnőttkorban inkább árt, mint használ azt remélni, hogy ha csöndben a háttérbe húzódsz, mások előhúznak a sarokból és elismerik majd a képességeidet. Meg kell mutatnod, mit tudsz, és ehhez bizony időnként magadhoz kell ragadnod a kezdeményezést!

 

Mit kell tenned?

·         Figyelj a "marketingedre"! Például ne szapuld magad mások előtt ("jaj, de kövér/béna/szerencsétlen vagyok"), ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretted volna. Azt fogják elhinni rólad, amit sugárzol magadról. Még ha nem is vagy aznap topformában, akkor is járj egyenes derékkal, és nézz bátran mások szemébe, hiszen a tartásod és a tekinteted is árulkodik arról, mennyire hiszel magadban.

·         Pozitív tulajdonságaidat erősítendő készíts belőlük listát. Ha elkészültél vele, még ha idétlennek is tűnik, állj be a tükör elé, és olvasd fel őket hangosan. Ha nagyon nehezedre esik e feladat, az azt mutatja, hogy nem vagy eléggé biztos támasza önmagadnak. Bármit is viszel véghez, mindig erősítsd meg magadban, hogy ezt is remekül megoldottad.

·         Légy bevállalós! Mondj igent egy olyan kihívásra, amitől korábban ódzkodtál. Ha bebizonyítod magadnak, hogy képes vagy rá, hatalmas löketet adhatsz az önbecsülésednek. Márpedig képes vagy rá, úgyhogy gyerünk!

·         Soha ne fojtsd magadba, ha valami bánt, hiszen ettől csak pocsékabbul érzed magad. Adj hangot a fájdalmadnak, persze kivárva az arra megfelelő pillanatot. Ha minden keserűséget magadban tartasz, nem csak keserűvé válsz te magad is, de kevéssé fogsz nyitni mások felé is.

·         Még a legmagabiztosabb embereknek is jól esik a dicséret, ráadásul attól, hogy valakit megdicsérsz, te is jobban érzed majd magad.

(FOLYT.KÖV)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr593441544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása