Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

FITSPIRATION - MUTASD, MIRE VAGY KÉPES!

2013. szeptember 17. - ÉletmódCoach

mirc6trVeK1s5k9sro1_500.jpg

 

Régen volt a „tegyél ki a hűtőre egy elrettentő képet magadról” technika, ma néhány kattintással és a múltban való rágódás helyett a jövőbe tekintve ösztökélhetjük magunkat azok fotóival és gondolataival, akik már előttünk járnak.

 

Formásabb idomokra és e cél eléréséhez folyamatosan motiváló forrásra vágysz? Az új trend azt hirdeti: dolgozz meg keményen a jó alakért. Ne izgulj, ehhez mindent megtalálsz a világhálón. De vajon tényleg mindent?

 

 

Az edzés gyönyörére kattanva

Kíváncsi vagy a kínálatra? Egyszerűen írd be a képkeresőbe a fitspiration szót, és máris eléd tárul a végtelen lehetőségek tárháza. A kezdetektől üdvözlöm a jelenséget, hiszen sokkal jobb üzenetnek tartom a kóros soványság eszményének hangsúlyozásánál azt, hogy sok mozgással kedvezőbb testösszetételre tehetünk szert, és úgyis lehetünk dögösek, csinosak, hogy éhezés helyett átalakítjuk a testünket. Üdvözítően hat, hogy egyre több világsztár hangoztatja a rendszeres testedzés fontosságát és villantja meg acélos testét a legkülönbözőbb fórumokon. Időnként feléled bennem a remény, hogy a zörgő csontok ideálját szép lassan felváltja a sportos életmódot tükröző testalkat. Valódi muníciót szolgáltathatnak ezek a blogok, hiszen azt sugallják: a sportolásra fordított idő olyan befektetés, amely megtérül. Felpörgetett világunkban pedig szeretünk biztosra menni: csak olyan tevékenységet űzünk szívesen, aminek látható haszna, eredménye van.

A netfüggő társadalmaknak hasznára válhatnak ezek a források, hiszen – ha csak az itthoni helyzetet nézzük –,  a lakosság fele soha nem sportol!

 

Mozdulj végre!

A tónusos izomzat, a csábítón edzett formák elérhetőek – ezt hirdetik a photoshop-mentes fotók, emellett edzéstervek, receptek, motivációs idézetek, gyakorlatsorok, cikkrészletek, „ilyen volt - ilyen lett” sorozatok sorjáznak az interneten bárki számára elérhető naplókban, amelyek egytől egyik azt hirdetik: sportolni jó, vágj bele és maradj motivált! A valós teljesítmény jelenik meg értékként, és nem az a sokakat tévútra vezető üzenetet, miszerint dobj be pár csodabogyót és máris búcsút inthetsz a zsírpárnáknak. Persze az alakrehabilitációval járó válogatott kínokról, mint az izomláz vagy a csoki utáni sóvárgás csak ritkán esik szó. Akit magával ragad a fitspiration, az képes sok mindent alárendelni annak, hogy elnyerje a sportosan vonzó testet. És végül példaképpé válik, pusztán attól, mert hiteles.  A környezete látja, figyeli a változást, és (talán) elhiszi, hogy kitartó munkával valóban lehetséges újraalkotni a formáinkat.

Az inspiráció gyorsan és nagy mennyiségben érkezik, emiatt pedig könnyű függővé válni és végül minden apró változást, erőfeszítést közkinccsé tenni a neten. Hogy ez jó-e, vagy sem, mindenki döntse el maga…

fitspiration 6.png

 

A legjobb autó sem gurul benzin nélkül!

A testünknek mozgásra van szüksége. Így lettünk programozva sok-sok évvel ezelőtt. A megszokások ereje azonban legalább olyan hatalmas, mint a mágikusan vonzó csodarecepteké. A kanapéról felállni és az esőben edzeni indulni, vagy éppen egy órával korábban felkelni nem könnyű, ehhez bizony igazán nagy adag belső motiváció kell. Ilyenkor jó tudatában lenni, hogy nem vagyunk egyedül. A fitspiration tartalmak jól mutatják, másoknak mi ad erőt, sorstársainkat mi viszi tovább. Egyfajta üzemanyagként tekinthetünk ezekre a posztokra, hiszen a legjobb autó sem gurulhat benzin nélkül.

Ha pedig alább hagyna a lelkesedés, és az aktuális edzés helyett jobban esne egy hatalmas csokis fánk, akár a metrón ülve is feltölthetjük magunkat pozitív, testmozgásra, egészséges életvitelre biztató gondolatokkal. A kemény munkáért mindig kárpótol az edzés utáni kellemes fáradtság, a remek közérzet és az önmagunk iránt érzett büszkeség, hogy tettünk valamit, és nem a könnyebb (kényelmesebb) utat választottuk.

 

Before-after hatás

Magazinok, blogok egyik leghatásosabb varázsszere a látványos fogyások, átalakulások képi bemutatása. De miben rejlik az ereje? Erről kérdeztem Szigeti Réka egészségfejlesztő pszichológust.

abs-fit-fitspiration-girl.jpg

„Az ilyen volt-ilyen lett fotók azt a rejtett üzenetet hordozzák, hogy a változás „varázsütésre”, egyik percről a másikra történik. A képek általában túlzóan jelenítik meg a két végállapotot, hogy minél nagyobbnak hasson a változás mértéke. Jó ösztönzők lehetnek a hosszú távú célok kialakításában, és az is segít, ha képesek vagyunk saját magunkat a reálisan vágyott alakkal vizualizálni. A varázsütés-hatásnak azonban rizikója is van, mert olyan drasztikus lépésre serkenthetnek – embertelenül kemény edzésekre, koplalásra -, amelyek nem tarthatóak fenn huzamosabb ideig, abbahagyásukkal pedig szavatolható a jojó effektus.”

Én hiszem, hogy akkor profitálhatunk a legtöbbet a mozgásra ösztökélő képi hatásokból és a buzdító gondolatokból, ha nem azért edzünk, mert utáljuk a testünket, hanem éppen ellenkezőleg: azért, mert szeretjük.

 

Használd jól!

-          Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! – mondta Yoda. Ha csak nézegeted ezeket az impozáns tartalmakat, attól nem lesz kisebb a feneked. Lépj a tettek mezejére, még hozzá minél előbb! Aztán újra meg újra…

 

-          Nem árt az elővigyázatosság, ha egyelőre zöldfülű vagy újrakezdő vagy a testedzés terén, eleinte érdemes valós személyek (edző, életmód coach, régóta sportoló barát, ismerős) tapasztalataira, útmutatásaira is támaszkodnod.

 

-          Figyeld meg, mely képek, gondolatok, idézetek hatnak rád a legjobban. Ezeket érdemes kinyomtatni vagy letölteni a telefonodra, hogy gyorsan elérhetőek legyenek.

 

-          Maradj a realitás talaján! Nem fogsz tudni néhány hét alatt gyökeresen megváltozni, és ez nem is lehet cél egyébként. De gondolj arra, hogy képes vagy többet kihozni magadból és már rajta vagy az úton!

 

-          Az a jó, ha erre az inspirációs forrásra nem kizárólagosként, hanem a teljes élet elérésének egyik eszközeként tekintesz! „A lényeg a kiegyensúlyozott és hosszú távon fenntartható életmód-változás, amiben a tudatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás éppúgy fontos, mint a családi, baráti kapcsolatok ápolása és más feltöltő tevékenységek beépítése” – hangsúlyozta az egészségfejlesztő szakember.

Bakos Zsuzsi
életmód coach

 

(A cikk egy verziója megjelent a Wellness magazin 2013/4. számában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr385520845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása