Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

ISMERED A LISTA-TRÜKKÖT?

2013. szeptember 04. - ÉletmódCoach

Káosz uralkodik benned? Szeretnél tisztábban látni? Gyengül a motivációd? Elő a kockás füzettel, csukd magadra az ajtót és listázz!  Hiszen tudod: a szó elszáll, az írás megmarad…

 

-          Szeretnék lefogyni!

-          Mit adsz érte?

-          Tessék?!

-          Úgy értem, milyen áldozatokat vagy hajlandó meghozni a célod érdekében?

-          Áldozatokat???

-          Bizony. Csak eleinte tűnhetnek annak, később szokássá válnak.

-          Ühüm. (lelkesedési görbe meredeken ível lefelé)

-          Nos?

-          Hát…

 

Bizony-bizony. A céljaink olykor időbeli, pénzbeli, kapcsolati és egyéb befektetéseket igényelhetnek. Akadnak azonban, akik nem terveznek, nem ötletelnek, nem kutatják a lehetőségeket, hagyják, hogy a tömeg, a divat elvezényelje őket a nagy átváltozásig „ami nekik bevált, nekem is be fog” alapon.  Valahol legbelül érzik, hogy a saját hangjukat kellene megtalálni, ám az információk áradata elsodorja ezt a törekvést. Amikor pedig elhal a zaj, hirtelen elvész a lelkesedés és az addig meg sem talált egyéni motiváció reménye.

Egy korábbi bejegyzésemben már utaltam az önmagunkkal való szerződés fontosságára, hiszen amit leírunk, annak nyoma marad, és ezzel már együtt jár egyfajta felelősség.

A fenti párbeszéd egyébként megesett (többször is, ha nem is mindig ugyanebben a kontextusban). Nem sokkal ezután javasoltam az ügyfélnek, hogy készítsünk listát arról, milyen előnyökkel járna számára a túlsúlyától való megszabadulás, és milyen hátrányokkal jár, ha – távol tartva magát az „áldozatoktól” – változtatás nélkül éli tovább a mindennapjait. A lista lehetőséget adott arra, hogy átgondolja, miért is akar belevágni, és milyen következményekkel jár, ha nem teszi. A papírt aztán magával vitte és később is átolvasta, ha szüksége volt egy kis önmegerősítésre. A lista, amit ő készített magának, iránytűként szolgált számára a következő hetekben. Még ott az ülésen azt mondta nekem, soha nem töltött még ennyi időt azzal, hogy átgondolja, mit is akar valójában, és hogy számba vegye a pro és kontra érveket. Egy lista elkészítése nem is olyan nagy időbefektetés, mégis nagyon megéri!

 

mf9ruvEV031rogngso1_500.jpg

 

Témára válogatja

A listánknak mindig az aktuális kérdéshez, problémakörhöz, kihíváshoz kell igazodnia. A legtöbben január elsején vagy a születésnapjukon ragadnak tollat és általában azt veszik számba, mi mindent szeretnének elérni a következő évfordulóig. Listát azonban bármikor készíthetünk, és folyamatosan alakíthatjuk, bővíthetjük őket.

 

Miért írásban?

  1. Így nem kell attól tartanunk, hogy valami (egy fontos érv, szempont, részcél) kimegy a fejünkből.
  2. Segíti a céljaink pontosítását.
  3. Amit felírunk, azt az agyunk úgy regisztrálja: ez a dolog sínen van, pillanatnyilag másra koncentrálhatunk, de amikor csak akarjuk, dolgozhatunk rajta.  
  4. Remek módszer egy gondolati spirál megtöréséhez, amelybe reménytelenül belekeveredtünk. Ha kilistázzuk például, mitől is érezzük rosszul magukat, az már egyfajta ventilláció, és segíthet abban, hogy terhes gondolataink súlyukat veszítsék. Ezen az elven működik az írásterápia is…
  5. A listázás kreatívabbá tesz! Az írott szó színesebb tartalommal bír a futó gondolatnál és további ötletelésre késztet.
  6. A listák segítenek abban, hogy koncentráltabban átgondoljuk a minket foglalkozató témákat. Tollal a kezünkben, vagy a monitor előtt kevésbé kalandozunk el, mint amikor mosogatás közben morfondírozunk.
  7. Amit már írásban rögzítettünk, azt szívesebben vállaljuk fel mások előtt is.
  8. A hibáktól és az üresjáratoktól is megóvhatjuk magunkat, ha időnként írott formába öntjük a gondolatainkat, érzéseinket, nézeteinket. Nem kell sokat írni, már a címszavak is eligazodási pontként szolgálhatnak. A coaching remek eszköz arra, hogy megtaláljuk a saját hívószavainkat.

 

Hatékony szervezés

A jó időbeosztás titka a teendőket rendszerező lista.

1. lépés: Feladatok felsorolása: Írjuk össze esténként a másnapi feladatokat és határidőket, így garantáltan nem megy majd ki semmi a fejünkből.  

2. lépés: Időtartam megbecsülése: Becsüljük meg, hogy az egyes feladatok feltehetően mennyi időt fognak igénybe venni.

3. lépés: Ráhagyások: Mindig közbejöhet valami előre nem látható dolog, ha történetesen mégsem, legalább nyerünk egy kis szünidőt magunknak.

4. lépés: Prioritások: A feladatokat osszuk fel A-B-C-D kategóriákba. A= feltétlenül el kell végezni, B=van még rá 1-2 nap, C= rövid időre el lehet halasztani, D= akkor kell elintézni, ha van rá idő.

5. lépés: Pipálás: Az elvégzett feladatokat, munkákat mindig pipáljuk ki a listánkon, ez jó érzéssel tölt majd el. Amit nem sikerült elvégezni a kijelölt napon, azt iktassuk be a következő napi teendők közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr235495409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása