Mostanában sokat olvasni a tejről, és meglehetősen megoszlanak a vélemények arról, hogy fogyasszuk-e vagy sem. Még ha gyermekkorunk elmaradhatatlan része is volt a kakaó, megeshet, hogy felnőttként már nem birkózik meg vele a szervezetünk. Én is személyes érintettségem okán látogattam el a behelyettesítő alternatívákat bemutató rendezvényre.
Ritkán járok mostanában sajtóeseményekre, bemutatókra, de pénteken kivételt tettem, mert egy barátnőm invitált a Nomilk növényi tejbár egészséges életmódot népszerűsítő bloggereknek szervezett bemutatójára. A megszólítást magamra vettem, és boldogan kapaszkodtam fel (a 11-es busz jóvoltából) a Rózsadomb tetején lévő, kellemes hangulatú boltba.
Kávé kölestejjel
Személyes érintettségem egyébként az időnként elharapódzó ekcémám, hiszen az első, amiről egy atópiás dermatitisszel küzdőt letiltanak, az a tej. (No meg a glutén.) A boltban paleo alapanyagokat is kapni, amelyhez most azért kaptam kedvet, mert nem rég egy interjúalanyom boldogan számolt be arról, hogy mióta a paleolit étrendet követi, a pluszkilóin kívül az ekcémás foltjainak is búcsút inthetett.
Mint megtudtam, a bolti tejet kiváltó alternatíva a növényi tej, amelynek meglepően sok válfaja van: kókusztej, mandulatej, törökmogyoró-, kesudió-, pisztácia-, mák- és kölestej. A kóstoló után az utolsó lett a kedvencem, ezzel ittam a kávémat is, amelynek elkortyolása után nem maradt rossz utóíz és a gyomrom sem nehezült el tőle. Vittem is egy üveggel belőle (az üvegek egyébként visszaválthatóak), hogy a reggeli müzlit is ezzel leöntve kanalazhassam. A növényi tejek egyébként helyben készülnek, tehát teljesen frissek és nem tartalmaznak aromákat, hűtőben kb. 5 napig vígan eltarthatók.
Mikor helyettesítsük a tejet?
A leggyakoribb ok a tejcukor- és tejfehérje-érzékenység. Bármilyen meglepő, a tej nem természetes tápláléka egy felnőtt embernek, hisz a természetben egyik faj sem issza meg másik egyed tejét. Előbbinél a tejcukor (laktóz), utóbbinál a tejfehérje (kazein) emésztésével vannak problémák. Tejcukor-érzékenyeknél a laktóz feldolgozása és felszívódása elmarad, emésztetlenül kerül a bélrendszer alsóbb szakaszaiba, ahol vizet szív magához és baktériumos erjedésnek indul. Így fokozza a bélmozgást, ez pedig kellemetlen hasi tüneteket: puffadást, bélgyulladást, görcsöket, gyomorsavtúltengést, hasmenést, hányást és hasi fájdalmakat okozhat.
A megoldás ilyenkor a tejtermékek étrendből való kiiktatása, bár ez nem könnyű feladat, mert nemcsak a tejféleségekről és sajtokról kell lemondani, de figyelni kell az ételek „rejtett” tejtartalmára is, hiszen rengeteg élelmiszer tartalmaz tejport, tejfehérjét és tejcukrot.
Kedvet kaptam…
A tejbárban tett látogatástól olyannyira belelkesültem, hogy azóta csak kókusztejet iszom a megszokott laktózmentes helyett, és önmegfigyelést végzek a tej- és lisztmentes életmód követése közben. Három napja csinálom, tehát még nem tudok átfogó eredményekről beszámolni, de míg első nap még nagyon kívántam a hagyományos zsömlét, addig ma már úgy érzem, meg tudok lenni nélküle. Tegnap este paleo meggyes muffint is sütöttem, mert az édesség az, ami még a tejnél is jobban hiányzik bizonyos pillanatokban, pedig szintén nem tesz jót a bőrnek. A muffinhoz egyébként nyírfacukrot használtam, ami ugyan aranyárban van, viszont 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz és kisebb mértékű vércukorszint emelkedést okoz, mint a hagyományos cukor.
Az üzletben egyébként finomabbnál finomabb (természetesen tej- és lisztmentes) kézműves süteményeket kapni, ezért is nagy bánatom, hogy a város túlsó felén található a tejbár.
Gyakran ajánlom a cikkeimben a különböző indítékból életmódot váltóknak, hogy próbálják a szabadidejüket egészségesen eltölteni. Ehhez kínál kitűnő alternatívát a tejbár, ahol egy növényi tejjel készített kávé és egy finom kézműves süti mellett találkozhatunk a barátainkkal.
További infókat itt találsz: facebook.com/nomilk.hu