Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

NEKED A MÉRLEG MONDJA MEG, HOGY KI VAGY?

2015. január 26. - ÉletmódCoach


id-100120653.jpgNéhány évvel ezelőtt találkoztam először a természetes testsúly fogalmával, és annyira magával ragadott a gondolatisága, hogy tartottam is néhány ilyen tréninget.  Már csak azért is találtam testhezállónak ezt a megközelítést, mert az ideális testsúlyért folytatott küzdelem gyakran csak távolabb visz minket attól, amilyenek lenni szeretnénk.

 

Tudatalattink új fénybe helyezheti a fogyókúrát – legalábbis erre épít a természetes (vagy egyéni) testsúly módszer, amely segít a fogyáshoz szükséges holtbiztos alibi megtalálásában, valamint abban, hogy önmagunkkal harmóniában váltsunk életmódot.

Nincs olyan nő, aki ne kívánkozna időnként egy másik súly(csoport)ba. Csak a legelszántabbak tartanak ki az álomsúlyig, de amint felhagynak a spártai elvekkel, szép lassan visszahíznak, miközben észre sem veszik, hogy újra a bevásárlókocsiba hajítják a kedvenc csokijukat.

Dietetikus szakemberek szerint mindössze minden tizedik fogyókúrázó őrzi meg új vonalait. És habár némi taktikai hadviseléssel és nagy adag kitartással megtalálható az optimális testsúly, sokan nem találják az arany középutat a habzsolás és a koplalás között. Örökké harcban állnak önmagukkal. Éhezés. Önutálat. Bűntudat. Torzuló énkép. Falásrohamok. Csalódottság. És szép lassan elfelejtik, milyen volt békében élni a testükkel.

 

Számok bűvkörében

BMI, GI-index, kilojoule, körméret, ideális testsúly – még a kevésbé gyakorlott diétázók számára sem csengenek idegenül ezek a fogalmak. Manapság kerek-perec megmondják, mennyi lehet a derékbőségünk, hány kalóriát fogyaszthatunk naponta, és heti hány percet kellene sportra áldoznunk ahhoz, hogy többé-kevésbé formában maradjunk.

A természetes testsúly azonban mentes minden elvárástól, görcstől, megfelelni akarástól. Abban segít, hogy visszakormányozzon a testünk feletti önrendelkezéshez.

Legfontosabb ismérvei pedig:

-         Érezni kell, nem elérni!

Nem számok, vagyis nem a mérleg nyelve határozza meg, amelyek csak eltávolítanak, elidegenítenek magunktól. Gondoljunk csak arra, mennyire magunkba tudunk roskadni, ha többet mutat a reméltnél.

-         Rugalmas!

Az emberi test élő anyag, és életszakaszonként változik. Reagál a hormonális változásokra, a stresszre, de még az alvásproblémákra is.  Egyéni testsúlyunkat a jelen körülményei egyensúlyozzák ki, így nem kapcsolható egyetlen általános rendszerhez, normához sem.  

-         Általunk, és nem mások által meghatározott.

Ez az a testtömeg, amit el tudunk érni, és meg tudunk őrizni, és amit adott életszakaszunkban/helyzetünkben megfelelőnek értékelünk.

-          Nem ismer bűntudatot!

Az ideális testsúly eléréséhez gyakran társulnak olyan fogalmak, mint a fegyelem vagy az önkontroll. Hosszútávon azonban a tudattalan a legerősebb rendszer. Ezért vérzik el sok diétázó a túl szigorú szabályok között, ráadásul mintha ez nem volna elég, gyengülő akaraterejükhöz gyorsan betársul a bűntudat.  A természetes testsúlyhoz viszont kellemes érzések és nagy adag motiváció társul.

 

Akaraterő – két alakban

Nincs mit szépíteni, kudarcaink hátterében leggyakrabban az akaratgyengeség áll. Vagyis magunk állítjuk elő a kudarcot, így kár a lelkünket az „én még a levegőtől is hízom” típusú gyatra kifogásokkal kenegetni.

Ugyanakkor nagy különbség van az akaraterő két formája között. Míg az önkontrollal háttérbe szorítjuk egyéni kívánságainkat, addig az önszabályozás olyan viselkedést takar, amely nem esik nehezünkre.  Az olyan elhatározásokat, mint a fogyás, úgy vihetjük sikerre, ha az ez utóbbira hagyatkozunk, amelyet nem a kényszer, hanem az önmagunkhoz való hűség, és a szabad cselekvés képessége működtet. Tulajdonképpen ez az önszabályozó akaraterő a természetes testsúly pszichológiai bázisa. Csak akkor tudunk jól tervezni, dönteni és cselekedni, ha megértjük, hogyan irányíthatjuk az akaratunkat. Többek között erről is lesz szó a Súlyvesztő Tréningen, ahol te is közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy megtaláld a természetes testsúlyodat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr267113651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása