Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

MITŐL NŐ AZ ÚSZÓGUMI?

2014. február 24. - ÉletmódCoach

freeyourself.jpg

 

Nem is érted, hogy lett ilyen kis tüchtig pocakod? Berögzült szokásaink közé szorulva sokszor észre sem vesszük, hogy megint vétettünk az alakunk ellen. Csekkold hasnövelő szokásaidat és tréningezd magad a változtatásra!

 

 

 

Először is szaladj végig az alábbi villámteszten, hogy felmérhesd, hány ilyen szokás szabotálhatja a célodat.

 

-          Mindig addig eszem, amíg üres nem lesz a tányérom.

-          Általában kapkodva eszem.

-          Nincs túl sok rendszer az étkezésemben.

-          Szívesen nassolok.

-          Amikor unatkozom, gyakran csipegetek.

-          A rosszkedv és a lehangoltság az evésbe kerget.

-          Eszem, ha magányos vagyok.

-          Eszem, ha sok stressz ér.

-          Eszem, ha problémáim vannak.

-          Eszem, ha dühös vagyok.

-          Tévénézés közben is eszegetek valamit.

-          Társaságban általában többet eszem a kelleténél.

-          Nehezen utasítom vissza a finom falatokat.

-          A szekrényemben mindig akad dugi harapnivaló.

 

Minél több állításra válaszoltál igennel, annál valószínűbb, hogy olyankor is eszel, amikor egyáltalán nem vagy éhes.

 

Fogyni akarsz? Ismerd fel a valódi éhségszignálokat!

 

Az éhség az egyik legerősebb érzés, melyet az emberi szervezet közvetít felénk, hiszen a túlélést biztosítja számunkra. Ha az evés nem okozna örömet, nem vennénk magunkhoz elegendő táplálékot. Azonban az igazi éhséget a jóléti társadalomban élő ember már nem ismeri. A baj az, hogy gyakran éhség nélkül is eszünk.

Az evéshez fűződő viszonyunkat az illatok, rohanó élettempónk, valamint a szocializációs beidegződések is befolyásolják. Vásárolunk, ha megérezzük az utcai kürtös kalács illatát, gyorsan bekapunk valamit a gyorsétteremben, vagy éppen órákig ülünk a jól megrakott vacsoraasztal mellett, mert ezt nevelték belénk.

Hogyan előzheted meg a felesleges habzsolást? Fel kell ismerned és tudatosítanod kell magadban, hogy az éhség nem csupán testi jelzés. Megesik, hogy a lelked kívánja inkább a finom falatokat, és ha tudatosabban létezel, azt is tetten tudod érni, ha unalomból vagy csak a társaság kedvéért nyúlsz az étel után.

 

Tippek a felesleges kalóriák ellen

 

-          ISMERD FEL AZ ÉRZELMI EVÉS CSAPDÁJÁT!

Ha csak azért eszel, hogy jutalmazd vagy vígasztald magad, inkább érzelmileg szeretnél jóllakni. Mielőtt egy rossz nap után kipakolnád az éléskamrát vagy felvásáronád a fél hipermarketet, gondolj arra, hogy így kínjaidat végül még lelkiismeret-furdalással is tetőzöd majd. Inkább hagyj egy kis időd magadnak arra, hogy rádöbbenj: Mire éhezik valójában a lelked?

-          TERVEZZ ELŐRE!

Te is tudod, hogy az a kategória nem létezik: „csak csipegetek egy kicsit…”. A csipegetésből végül jó nagy habzsolás lesz. Tervezd meg előre az étrendedet, mindig inkább kevesebbet célozz meg, és utána nézd meg, hogy éhes vagy-e még. Sokan esnek abba a hibába, hogy mindent megrendelnek vagy megvesznek, amit csak a szemük kíván, aztán magukba tömik az utolsó falatig, hogy ne vesszen kárba.

-          GYAKOROLD AZ ÉBERSÉGET AZ ÉTKEZÉSBEN IS!

Jegyezz fel este minden falatot és kortyot, amit csak a nap folyamán elfogyasztottál! Meg fogsz lepődni, mennyi minden lecsúszik, amit igazából észre sem veszel, hiszen közben egy másik tevékenységet is végzel – tévézel, internetezel, beszélgetsz, dolgozol, stb. Ennek köszönhetően utólag már nehéz felidézni az elfogyasztott mennyiséget!

-          LÉGY TÜRELEMMEL!

A nassolás és a kapkodva evés buktatója, hogy olyan gyorsan faljuk be az ételeket, hogy meg sem várjuk a fokozatos, 15-20 perc alatt kialakuló telítettség érzését. Így időnként akkor is érdemes megállni, ha még nagyon ennél valamit, mert idővel elmúlhat ez az érzés.

-          NE DIÉTÁZZ, CSERÉLD KI A ROSSZ SZOKÁSAIDAT!

Felejtsd el a mániákus diétázást, ugyanis nem vágysz majd másra, minthogy áttörhesd a szigorú határokat és a siker helyett a bűntudat szegődik kísérődül.

-          ÉHSÉG VAGY SZOMJÚSÁG?

Különböztesd meg az éhséget a szomjúságtól. Sokan esnek abba a hibába, hogy azonnal enni kezdenek, holott igazából folyadékért kiált a szerveztük.

-          TERELD EL A FIGYELMED!

Ha úgy ennél valamit, de még van egy órád a tervezett ebédig, igyál egy nagy pohár vizet, sétálj egy kört, csevegj valakivel pár percig, egyszerűen tereld el a figyelmedet a korgó gyomrodról.

 

Növeld a lelki erőd!

Magam is gyakran bevetem ezeket az egyszerű gyakorlatokat arra, hogy rájöjjek: egyáltalán nincs szükségem egy adott élelmiszerre az adott pillanatban, csak az érzékeim – a szemem, az orrom – vagy éppen a lelkem akar csőbe húzni.

 

1, DOBD KI EGYSZER!

Tréningeken némi megütközést szokott kiváltani, amikor elmesélem, hogyan szoktam le az egyik nagy kedvencem, a Nutella bősz kanalázásáról. Egyszer, miután egy fél üveggel – mentségemre szóljon, legalább önmagában – elfogyasztottam, tele lett a hócipőm azzal, hogy ha a jó cukros mogyorókrémről van szó és kicsit rosszabb napom is van ráadásul, könnyen cserben hagy az akaraterőm. Fogtam, és egyszerűen kihajítottam a kukába a maradékot, aztán még magamba szívtam a vizuális élményt, értsd, a szemetesben heverő nutellás üveg látványát. Akkor és ott bebizonyítottam magamban, hogy képes vagyok lemondani róla, hogy képes vagyok kihajítani az életemből. Hidd el, csak egyszer kell megtenned, és máris meggyőzheted magad, hogy képes vagy megállni és képes vagy nemet mondani a csábításra.

Próbáld ki! Én azóta sem vettem Nutellát (csak a gyereknek.)

 

2, MÉRLEGELJ!

Tegyük fel, hogy veszettül vágysz arra a csokira. És most rajzolj egy mérleget!

Az egyik serpenyő: Mi történik, ha megeszem?

A másik: Mi történik, ha ellenállok? 

Waage1.jpg

Tedd fel magadnak a kérdést: ad-e annyi pluszt a csoki, hogy a nassolás mellett voksoló serpenyő billenjen lefelé? Pakold meg gondosan a képzeletbeli mérleg két serpenyőjét! 

Ez a kis számvetés segíthet felsorakoztatni azokat az érveket, amelyek összegyűjtése után képes leszel nemet mondani a sóvárgásra. Hidd el, a tested meghálálja, ha tudatosítod a szükségleteidet!

 

3, ÉHSÉGSKÁLA

Ez a gyakorlat segít abban, hogy felismerd, mikor vagy valóban éhes, és aztán mikor kell abbahagyni.

Nem elég a skála ismerete, figyelmed kell a testedre is. Általában a 3-as, 4-es szintnél kezdünk enni, ha az 1-esig vársz, akkor már az ájulás környékezhet és a tested már éhezik.

Általában a 6-os, 7-es szintig étkezünk, mert ekkor már kellemesen eltelítődtél, de mér nem érzed, hogy valósággal kipukkadsz.

Minél rutinosabban ismered fel az éhségérzeted, annál jobb időzítéssel kezded és fejezed majd be az étkezéseidet.

Az Éhségsklálát az Életmódtervező oldalról töltheted le.

 

Ne feledd! Ahhoz, hogy eltüntesd az úszógumid, először az étkezési szokásaiddal kell kezdened!

 

A következő posztban a Szexi Has Program ÉTKEZÉSI ALAPELVEI következnek.

 

Addig is: mozogj rendszeresen, étkezz tudatosan és motiváld magad minden nap a folytatásra!

 

Bakos Zsuzsi
életmód coach
eletmodtervezes.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr275830855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása