Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

ÍGY NE KEZDJ EL FOGYÓZNI...

2013. augusztus 07. - ÉletmódCoach

diet.jpg

 

Néha úgy érzed, bármit megtennél, hogy eltűnjön a felesleged? Nem mindegy, milyen áldozatokat hozol! Sok olyan divatos praktika akad, amely kecsegetőnek tűnik ugyan, mégis inkább hátráltat a célodban. Rengeteg tévhit kering a sikeres súlyvesztés eszménye körül, most következzen az a 6 dolog, amiről lebeszélnélek...

Egyszer vendége voltam egy reggeli műsornak, ahol az önelfogadásról beszélgettünk. Az adás alatt a nézők betelefonálhattak, és tanácsot kérhettek tőlem az életmódjukra vonatkozó kérdésekben. Főleg kismamák tárcsáztak, akik arról panaszkodtak, hogy bár alig-alig esznek valamit, nem fogynak egy dekát sem. Igyekeztem a lehetőségekhez mérten elmagyarázni nekik, hogy nem az éhezés a megfelelő út a vágyott alak eléréséhez. A mai napig gyakran találkozom notórius éhezőkkel, csalódott visszahízókkal, „csodabogyókra" támaszkodó, motivációhiányos csapongókkal.

Összeállítottam egy fogyókúrás Ne-Csináld-Listát, hogy te se ess bele a leggyakoribb tévhitek csapdájába.

1. Ne kezdj el koplalni!

A legegyszerűbb és leggazdaságosabb megoldásnak az éhezés tűnik, ám kutatások sora mutatja, hogy az éhezéssel leadott kilók 90-95 százalékban visszatérnek. Persze a koplalással eleinte valóban fogyni fogsz, csakhogy ez esetben nem a zsírraktárakhoz nyúl a szervezet, hanem az izomtömeget kezdi el bontani, vagyis a mérlegen látott eredmény csak szemfényvesztés. Amikor viszont kifáradva a megerőltető diétától visszatérsz a normális(?) táplálkozáshoz, a szervezeted extra raktározó üzemmódba kapcsol, és minden kalóriát beépít. Ez a magyarázata a rémséges jojó-effektusnak is!

2. Ne dőlj be az egyoldalú diétáknak!

A világháló tele van az „egyél 5 napig avokádót" típusú, villámgyors sikerrel kecsegtető diétákkal. A népszerű 90 napos diéta is sok kritikát kapott, hiszen a napok hangzatos leosztása után az derült ki, hogy három napon át gyakorlatilag csak szénhidrátot eszel, és a szervezet csak minden 4. napon jut fehérjéhez! Az azóta már ledózerolt Atkins-diéta pedig éppen a szénhidrátbevitelt korlátozta le annyira, hogy az könnyen hiányállapotok, anyagcsere-zavarok kialakulásához vezetett. Nem beszélve arról, hogy a szénhidrátszegény diéták velejárója a feszültség és az energiahiányos állapot. Szóval inkább bízd magad a kiegyensúlyozottabb, lassú, de biztos fogyást ígérő életmódváltásra, amelyben a rendszeres testmozgásnak is helye van.

3. Ne csak az ételre ügyelj!

Sokan azt gondolják, hogy elegendő a szilárd táplálékokra odafigyelni, mert ami folyékony, az nem hizlal! Sajnos ez nem igaz, hiszen a különféle cukros üdítőitalok, vagy például a bolti magas gyümölcstartalmú levek is igen sok cukrot tartalmaznak, kalóriatartalmuk meglehetősen magas. Fontos a napi 2,5 liter folyadékbevitel, amelybe a kávé nem számít bele, ez ugyanis vizelethajtó hatású! Mindig legyen nálad szénsavmentes ásványvíz, vagy cukrozatlan gyógytea, ha szeretnél lefaragni pár kilót. Néha ugyanis tévesen értelmezzük a szervezetünk jelzéseit, és akkor is ennivalóhoz nyúlunk, amikor igazából nem is éhesek, hanem szomjasak vagyunk.

4. Ne támaszkodj (kizárólag) a fogyi-termékekre!

Sajnos még nem létezik olyan csodakapszula, amely önmagában elég hatékony lenne a zsírtömeg eltűntetéséhez. Segíthetnek az étvágycsökkentésben, az anyagcsere-fokozásban vagy éppen az édesség utáni vágy elűzésében, de mozgás és tudatos étrend nélkül aligha hoznak jelentős sikert. Ezek szedését illetően, illetve a választás megkönnyítése véget feltétlenül kérd ki egy szakember (személyi edző, életmódtanácsadó, dietetikus) véleményét!

5. Ne egy fokozottan stresszes időszakban vágj bele!

Méltánytalanul kevés szó esik az életmódváltásra való mentális felkészülésről, az önmotiválásról, vagy éppen a felesleges kilók jelentőségéről, szerepéről az életünkben. Pedig ahhoz, hogy sikerre vidd az elhatározásod, az agyadat is a fogyásra kell programoznod. Eleinte az életmódváltó új szokások beépítése nagyobb odafigyelést igényelhet, ezért macerásnak tűnhet, ám amint ezek beépülnek, egyszerűen igényled majd őket. Ha azonban éppen nehéz időket élsz, amikor nincs lehetőséged némi pluszenergiát fordítani önmagadra, inkább tűzz ki egy (nem túl távoli), de alkalmasabb időpontot az új életmódod megtervezésére.

6. Ne vonj meg minden jót magadtól!

A legtöbb pontról pontra előírt diéta azért bukik meg, mert túl sok korlátot állít elénk. Új étrendünk akkor lesz hosszú távon is tartható, ha időnként megengedőek vagyunk magunkkal szemben. Ne gondold, hogy egyetlen szelet csoki miatt újból kell kezdened mindent! Egyszerűen aznap figyelj jobban oda az étkezésedre, vagy mozogj többet, és máris helyreáll az egyensúly.

Ne feledd, az életmódváltás az egyetlen hosszú távon is tartható módszer!

(Ez az írás egy korábbi Wellnesscafés cikkem átdolgozott változata.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr195450562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása