Életmódtervező Blog

SÚLYVESZTŐHELY

SÚLYVESZTŐHELY

A RÖVID PIHENŐK SEGÍTIK A FOGYÁST!

2013. február 12. - ÉletmódCoach

Ahhoz, hogy megőrizd a lendületed, meg kell tanulnod lazítani. Szoríts magadra időt, különben fegyvertelen maradsz a feszültséggel szemben, ami túlságosan lemerít ahhoz, hogy sikerrel vedd az akadályokat.

kurzepause.jpg

 

Idegrendszerünk nem követte az utóbbi évszázadok életmódváltozásait, ezért amikor lüktet bennünk a feszültség, a szervezetünk azt érzékeli, hogy több energiára van szükségünk, így hatékonyabb elraktározásra törekszik. Ilyenkor persze értetlenül állunk az előtt, mitől gyarapodtunk megint, miközben alig-alig ettünk valamit.  Ott van persze a másik véglet is: a stresszevők tábora, akik egybefüggő nassolásal igyekeznek könnyebbé tenni a napot. Akadnak, akik az édességektől várják a megváltást, mások válogatás nélkül behabzsolnak mindent – a lényeg az átmeneti örömérzet. Pedig ha ilyenkor képesek lennének néhány percre lecsendesíteni a fejükben evésre buzdító hangokat, és egyéb alternatívák után néznének, nem gyűlne meg a bajuk a pluszkilókkal.

 

Ki tudsz kapcsolni?

Egy felmérés adatai szerint a hazai lakosság 70 százaléka csak nehezen tud kikapcsolni munka után, és így nem sikerül másnapra regenerálódnia. A nők 74 százaléka – különösen az anyukák – pedig csak nagy ritkán szakítanak időt önmagukra.  Ez alatt pedig azt az értékes én-időt értem, ami valóban róluk szól. (Az én-időnek egy teljes bejegyzést is áldozok majd a közeljövőben.)  Aki sosem teszi azt, amire igazán vágyik, kizsákmányolja a testét és a lelkét, ami aztán az egészségügyi problémákon túl gyakran a kilók gyarapodásához is vezethet.

Ha tudod magadról, hogy érzékenyen reagálsz a feszült helyzetekre, érdemes kidolgoznod a vészforgatókönyvet! És ha ez életbe lép, néhány percre kapcsold ki a magad a körforgásból és olyan tudatosan harcolj a stressz hatásai ellen, ahogyan nap mint nap elvégzed a kötelező feladataidat.  Csak te találhatod meg az egyensúlyt a kötelezettségek és a pihenés, a hajtás és lazítás között.

 

Tarts szüneteket!

Ellazulásunkért a vegetatív idegrendszer a felelős. Hatása szerint szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerre bontható, előbbi mobilizálja az energiákat, az utóbbi pedig megnyugtat. De míg a stresszreakció pillanatok alatt bekövetkezik, addig az ellazulásért felelős rendszernek sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását. Az állandó pörgésben a lazításért felelős „csapatoknak” nincs idejük kibontakozni. Vagyis ha folyamatos feszültségben élsz, már természetes velejáróként tekintesz a stresszre.  

A megoldás? Napi néhány alkalommal néhány percnyi nyugalom, apró békeszigetek, amelyek ellenállóbbá tesznek a mindennapokban.

 

Villámtippek az egyensúlyért

És hogy mit csinálj ezekben a szünetekben?

Íme, néhány tipp, amelyekkel segítheted a harmonikus életvitel kialakítását:

-   Éld át a lassúságot! Állítsd korábbra az órát, hogy reggel ne kelljen kapkodnod, főzd le komótosan a kávét, facsarj narancslevet, végezz néhány jóga- vagy nyújtógyakorlatot. Próbáld meg a nap folyamán megőrizni ezt a hangulatot.

-   Alakítsd ki saját kikapcsolódás-szigeted! Ez lehet egy sarok az otthonodban, egy pad a közeli parkban, vagy bármilyen más hely, amely könnyen elérhető számodra, és ahová visszavonulhatsz töltekezni, amikor kieresztenéd a gőzt. Egyéb megoldás híján az is elegendő, ha az elmédben is teremtesz egy ilyen szigetet, és a fantáziádban utazol oda.

-   Érzékeld a jelent! Időnként szakítsd meg aktuális tevékenységed, és add át magad az érzékelésnek. Mit látsz, mit hallasz, milyen illatokat érzel, milyen tapintású az, amit éppen a kezedben fogsz? Lásd magad kívülről! Hogy vagy te most a világban?

-   Lazulj el tudatos légzéssel! Hasi légzéssel csökkenthető a pulzusszám, ellazíthatóak az izmok. Lélegezz mélyen az alhasadba – végezz legalább 10 ismétlést!

-   Önbizalmunk a végrehajtott tettekből táplálkozik. Gondold át a rövid pihenőd alatt, miben haladtál előre az aktív órákban. Ugyanakkor ne hagyd, hogy elhatalmasodjon rajtad az érzés, miszerint pillanatnyilag semmi hasznosat nem teszel. Dehogynem: töltekezel a hátralévő feladatokhoz.

-   Légy hálás! Egy feszültségektől terhes napon nehéz arra gondolni, mennyi jó dolognak vagy a birtokában, mégis jól teszed, ha ezeket időről időre felidézed. Minden este mondj köszönetet három dologért, ez az apró szokás segít a pozitív gondolkodás kialakításában.

-   Lépj kapcsolatba a testeddel! A jógik bölcsessége szerint, csak az léphet a belső élet ösvényére, aki megtanult gondoskodni a testéről. Helyezkedj el kényelmesen, és szabadítsd meg a tested a nyugtalanságtól, hiszen amíg ez meg nem történik, az elméd sem lehet csendes. Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy kilélegzed a feszültséget. Minden mást rekessz ki a gondolataidból, csak erre koncentrálj! Nehezen megy? Gyere és próbáld ki a balance coachingot!

-   Használj affirmációkat! Ezek olyan pozitívan megfogalmazott mondatok, amelyek mantrázása emlékeztet a célodra és segít régi meggyőződéseid megváltoztatásában. Töltsd le az első fogyi affirmációs kártyákat!

-   Ne pörgesd túl magad! Kávé és energiaitalok helyett fogyassz gabonakávét, vagy készíts üdítőt magas ásványi anyag tartalmú pezsgőtablettából. 

-   Valakinek jobban fekszik az aktív feszültség levezetés, ha te is így vagy ezzel, szerezz be egy bokszzsákot vagy legalább egy strapabíró párnát. A bokszaerobik órák nagyon hasznosak, hiszen kipofozhatod magadból a feszültséget. Az is remek megoldás, ha körbefutod a háztömböt, vagy 5-10 percen át táncolsz a kedvenc zenédre.

 

A következő részben: A stresszes életmód táplálkozási buktatói

A bejegyzés trackback címe:

https://sulyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr95075663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

2013 (1) ajánló (1) alakbiográfia (1) alaktípusok (3) áldozatszerep (1) álomfal (1) bátorság (1) belső béke (1) bioritmus (1) body&mind (1) boldogság (1) bőrszépítés (1) búcsú (1) célkitűzés (1) céltudatosság (1) cikkajánló (1) coaching (8) csoda (1) cukor (1) cukoréhség (1) diéta (2) dietetikus (2) Dukan (1) edzésterv (1) egyensúly (2) ekcéma (1) elengedés (2) életérzés (2) életmódcoaching (3) életmódszemlélet (1) életmódtervezés (1) életmódváltás (10) életmód egyperces (1) elhízás (3) embodiment (1) energia (2) energiabomba (1) energiahiány (1) énidő (1) erőforrások (1) ész és szív (1) fehérjeturmix (1) félelem (1) felkészülés (4) fitnesztrendek2014 (1) fitspiration (1) fogadalom (1) fogyi-fogadás (1) fogyókúra (3) futás (2) GI diéta (1) globesity (1) google (1) gyakorlatok (3) gyaloglás (1) gyorsstratégiák (1) haslaposítás (7) határkezelés (1) hatékonyság (1) heidi (1) HeidiKlum (1) hizlalószokások (2) Horace Fletchert (1) hőségtippek (1) időmenedzsment (2) inspirációs eszközök (1) írásterápia (1) itt és most (1) játékos önismeret (1) jóga (1) karácsony (2) karrier (1) kazein (1) kérdések (1) komfortzóna (1) könyvajánló (1) korlátozóhiedelem (2) küldetéstudat (1) laktóz (1) lélektippek (1) lélektréning (5) lelkierő (1) lista (2) meghívó (1) megújulás (1) mentáltréning (4) mikulásbuli (1) minifogyi (1) minitréning (1) motiváció (11) narancsbőr (1) nassolás (2) Ne-Csináld-Lista (1) NőkLapja (2) nomilk (1) nyaralás (1) nyíltnap (1) olcsósport (1) önbizalom (2) öncoaching (2) önfegyelem (1) önfejlesztés (1) öngyógyítás (1) önismeret (5) önmarketing (1) önmotiváció (1) otthonitorna (1) paleo (1) pihenés (1) pilates (1) programajánló (1) puffadás (1) sebezhetőség (1) siker (5) stresszevés (1) stresszkezelés (3) súlycsökkentés (1) súlykontroll (1) súlylabda (1) súlytartás (1) súlyvesztőklub (4) Súlyvesztő Tréning (1) svédasztal (1) szabotőr gondolatok (1) személyiségfejlesztés (4) szenvedély (1) szeretetnyelvek (1) szerződés (2) SzexiHasProgram (8) szuperélelmiszerek (1) szuperképességek (1) szupervízió (2) tanácsadás (1) táplálkozás (11) táplálkozás-pszichológus (1) táplálkozás tévhitek (1) természetes testsúly (1) testedzés (8) Testőr (1) testtudat (1) tévhitek (1) túlevés (1) vágytabló (1) válság (1) változás (1) vonzástörvénye (4) William Banting (1) Címkefelhő

Archívum

Egyéb

süti beállítások módosítása